Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke. Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta se strinjate z našimi spletnimi piškotki. Želite izvedeti več o piškotkih?

Pralne plenice EcoSu (FAQ)

Da vam olajšamo odločitev o uporabi pralnih plenic, smo vam pripravili odgovore na najpogosteje zastavljena vprašanja, ki se morda pojavijo na začetku uporabe pralnih plenic.


Koliko pralnih plenic potrebujemo?

Količina pralnih plenic je odvisna od potreb in starosti vašega otroka, ter od frekvence pranja plenic. Če boste otroka povijali samo v pralne plenice, je za novorojenčka priporočena količina 20–24 plenic. Zakaj toliko?  Če otroku menjamo plenico na 3 ure, jih v enem dnevu porabimo 8, če jih peremo na 2–3 dni. V kolikor imate sušilni stroj je dovolj 16–20 plenic. V pomoč vam bo tudi ta tabela:


 

Pranje

Starost otroka

Vsak dan

2 dni

3 dni

4 dni

5 dni

6 dni

7 dni

0-6

mesecev

10-12 plenic

20-24 plenic

30-36 plenic

40-48 plenic

50-60 plenic

60-72 plenic

70-84 plenic

6-12

mesecev

8-10 plenic

16-20 plenic

24-30 plenic

32-40 plenic

40-50 plenic

48-60 plenic

56-70 plenic

12+

mesecev

6-8 plenic

12-16 plenic

18-24 plenic

24-32 plenic

30-40 plenic

36-48 plenic

42-56 plenic


Če izberete plenice Bambusu potrebujete še 2–4 prekrivne hlačke ustrezne velikosti.

Ali so pralne plenice enako vpojne kot plenice za enkratno uporabo?

Da. Poleg tega pa lahko z dodatnimi vložki prilagajate vpojnost pralnih plenicah glede na potrebe otroka.

Kakšna je razlika med plenico Bambusu in plenicami Bambusu vse v enem, Bambusu hibrid in Bambusu 2v1?

Vse naše plenice so narejene iz enakih materialov, razlika je v tem, da imajo plenice Bambusu vse v enem, Bambusu 2v1 in Bambusu hibrid zaščitni sloj zašit na plenico in uporaba prekrivnih hlačk ni potrebna. Pri Bambusu je uporaba zaščitnih hlačk potrebna. Te pa je potrebno dodatno kupiti.

Kako pogosto moramo menjati plenico?

Vse naše plenice se uporabljajo enako kot plenice za enkratno uporabo. Priporočilo pediatrov je, da se plenica menja na 2–3 ure oz. ko se otrok pokaka. Ponoči, ko je otrok dlje časa v isti plenici, vpojnost plenice povečamo z dodatnimi vložki.

Ali se lahko te plenice uporabljajo ponoči?

Seveda, saj se njihovo vpojnost poveča oz. prilagodi glede na potrebe z dodatnimi vložki. Otrok je ponoči zelo dolgo v isti plenici, zato je zelo pomembno, da je ta plenica narejena iz naravnih materialov in brez kemikalij. Plenico menjamo ponoči le, če se otrok pokaka.

Kateri model plenic priporočate ponoči med spanjem?

Ponoči priporočamo plenico Bambusu z dodatnimi vložki in zaščitnimi hlačkami. Priporočamo, da se prekrivne hlačke namestijo preko plenice tako, da v celoti prekrivajo plenico iz blaga.

Ali potrebujemo dodatne vložke in koliko jih potrebujem?

Dodatni vložki niso potrebni, saj v osnovi naše plenice že vsebujejo vložke, ki so dodani plenici. Uporabo dodatnih vložkov priporočamo ponoči, če se poveča potreba vpojnosti. Dodatni vložki se lahko dokupijo ali jih izdelate sami iz brisač ali rjuh.

Kateri način zapiranja izbrati?

Tako pritiskači kot ježki imajo svoje dobre in slabe lastnosti.

Pritiskače zapenjamo malo dlje časa, vendar se tega skozi čas navadimo. Pred pranjem jih ne rabimo zapenjati in so zelo vzdržljivi.

Dobra lastnost ježkov je, da jih zelo hitro zapremo in prilagodimo otroku. Pred pranjem jih moramo zapreti, da jim podaljšamo življenjsko dobo in da ne poškodujejo ostalega materiala.


Kakšna je razlika med bambusovimi in bombažnimi plenicami?

Osnovna razlika je v materialu, iz katerega so plenice narejene. Naše plenice so narejene iz bambusovih vlaken, ki se odlikujejo po veliki vpojnosti, prijetnem otipu, zračni prepustnosti, poleg tega pa se jim pripisuje tudi antimikrobni učinek. Bambusov material se tudi lažje pere in ostane mehak dlje časa kot bombaž.

Kakšna je življenjska doba plenic?

Pri pravilni uporabi plenic (sušenje na vrvi) in pri zadostnem številu (20–24) plenic, le-te zdržijo vsaj obdobje previjanja enega otroka.

Kje so narejene pralne plenice EcoSu?

Pralne plenice EcoSu so narejene v Sloveniji.

Kaj storimo s plenico, ko se otrok pokaka?

Če je plenica samo mokra, jo lahko izperemo ali pa jo brez izpiranja odložimo v suho, zaprto posodo, namenjeno do pranja. Pri pokakani plenici najprej blato s plenično predlogo odvržemo v straniščno školjko ali koš za smeti. Plenico lahko nato izperemo ali jo brez izpiranja odložimo v suho, zaprto vedro. Plenice moramo oprati v treh dneh zaradi nevarnosti razvoja plesni.

Kateri prašek priporočate za pranje plenic?

Lahko uporabite prašek, ki ga uporabljate vsakodnevno, ampak ga uporabite v manjši količini (polovica standardne količine). Uporabite prašek brez dodanega mehčalca, ker ta zmanjšuje vpojnost plenic, v mnogih primerih pa je tudi vzrok za alergijo pri otrocih. Optimalno količino praška za lepo oprane plenice je najbolje, da ugotovite sami s preizkušanjem.

Na plenicah so ostali madeži, kaj lahko storimo?

Madeži ne škodujejo otroku in se bodo izprali z naslednjimi pranji. Lahko pa plenice sušite na soncu tako, da je plenica obrnjena z madeži navzven in sonce bo naravno pobelilo madeže.

Ali smemo pri pranju plenic uporabiti mehčalec?

Uporaba mehčalca ni priporočljiva, ker mehčalec zmanjšuje vpojnost, hkrati pa zmanjšuje tudi  življenjsko dobo plenic.

Kako dolgo se plenice sušijo na vrvi?

Bambus vpija veliko bolje kot bombaž, kar pomeni, da zadrži tudi več vlage med pranjem, zato se suši dlje. Za hitrejše sušenje priporočamo uporabo centrifuge, da se iz plenic odstrani čim več vlage. Če imate možnost, plenice sušite na svežem zraku, pozimi pa v bližini grelnih teles, ki pa ne smejo biti prevroča, ker lahko poškoduje material plenice.

Ali lahko sušimo plenice in prekrivne hlačke v sušilnem stroju?

Vse plenice, prekrivne hlačke in dodatne vložke lahko sušite v sušilnem stroju na srednji temperaturi. Plenice bodo s sušenjem v sušilnem stroju postale mehkejše, vendar sušenje v sušilnem stroju skrajša življenjsko dobo plenic.

Ali lahko sušimo plenice na radiatorju?

Direktnega sušenja na radiatorju ne priporočamo, saj lahko trajno poškoduje material. Lahko pa sušite v bližini, če je radiator nastavljen na srednjo temperaturo in ne more poškodovati materiala plenice.

Kljub uporabi pralnih plenic so se pri otroku pojavili izpuščaji in pordela koža, kako je to mogoče?

Pomembno je, da uporabljate pralne plenice, ki so narejene iz naravnih materialov. V večini primerov pa je za izpuščaje in pordelo kožo kriv pralni prašek, ki je ostal v plenici po pranju, zato je pomembno, da pri vsakem pranju plenice dvakrat izperemo.

Niste našli odgovora na svoje vprašanje? Obrnite se na našo ekipo, ki vam bo z veseljem pomagala, in sicer na: kontaktni obrazec, e-poštni naslov  in tel.: 041 656 744.