Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke. Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta se strinjate z našimi spletnimi piškotki. Želite izvedeti več o piškotkih?

Zakaj pralne plenice EcoSu

Top trije razlogi zakaj uporabljati pralne plenice!


1. Ker so najboljše za zdravje vašega otroka

Ste se kdaj vprašali, zakaj so plenice za enkratno uporabo tako tanke,  zelo vpojne in zakaj ima vedno več otrok alergije na plenice za enkratno uporabo in težave z uroinfektom?

Odgovor se skriva v sestavinah oz. kemikalijah, iz katerih so plenice za enkratno uporabo narejene.

Snov, ki je tako vpijajoča in je plenica vsebuje največ, je NATRIJEV POLIAKRILAT, ki se v stiku z vodo pretvori v gel. Na otrokovi ritki ga lahko opazimo kot mehke kristalčke, ki lahko zaidejo v otrokov urinarni trakt, kar lahko povzroči plenični izpuščaj ali uroinfekt. Plenica je prevlečena s POLIVINIL KLORIDOM in ima funkcijo vodoodpornosti plenice. Pod njim se otrokova koža pregreva. DIOKSIN je stranski produkt beljenja plenic s klorom. Je ena izmed najbolj rakotvornih snovi. Lahko vpliva na razvoj otroka in je povezan z genetskimi motnjami. TBT je kemikalija, ki nastane pri proizvodnji PVC-ja. Je visoko toksičen in s prehajanjem v otroško kožo deluje kot hormonski motilec imunskega sistema. V plenicah ga uporabljajo, ker deluje protiglivično. Plenice za enkratno uporabo pogosto vsebujejo tudi razne LOSJONE, ki so lahko vzrok za alergije. Prav tako so lahko losjoni motilci hormonov in živčnega sistema.

Pralne plenice EcoSu so narejene iz naravnega materiala in v kolikor so pravilno vzdrževane, ne vsebujejo nikakršnih kemikalij, ki bi lahko škodovale nežni otroški koži.

Kaj pa mokra ritka v pralnih plenicah? Ste tudi vi mnenja, da je suha ritka tudi zdrava ritka!

Res je, da ritka v pralnih plenicah ni vedno suha. Naj vas pomirimo, saj vlaga ni tisto, kar povzroča plenični izpuščaj, ampak je dejanski vzrok zanj umazanija. Ker so plenice za enkratno uporabo tako vpojne, starši plenice velikokrat ne menjajo tako pogosto, kot bi jih morali. Priporočilo pediatrov je, da bi tudi plenice za enkratno uporabo morali menjati na 3–4 ure. Raziskave so pokazale, da pojav pleničnega izpuščaja ni povezan z vrsto plenic (plenice za enkratno uporabo ali pralne), ampak s pogostostjo menjave plenic.

Otroci poviti v pralne plenice se veliko hitreje zavedajo svojih fizioloških funkcij, kar pomeni, da prej zaznajo spremembo v plenički in to izrazijo, kar kasneje pripomore, da se otrok tudi prej odvadi od nošenja plenic.

Povišana temperatura v pleničkah za enkratno uporabo!

Poskušajte si predstavljati, kako se počuti otrok ob nošenju plenice, in sicer vsak dan 2–3 leta. Kaj je po vašem mnenju udobneje sintetične spodnje hlače za enkratno uporabo ali mehke bambusove spodnje hlače?

Znanstveniki so z raziskavo ugotovili, da je temperatura v plenicah za enkratno uporabo višja za 1,1 °C kot v plenicah za večkratno uporabo. Povišano temperaturo v času razvoja mod pri fantkih znanstveniki povezujejo s poznejšo neplodnostjo pri moških.

Vsi EcoSu izdelki so narejene iz zračnih in naravnih materialov, zaradi česar koža pod njimi opravlja svojo funkcijo in se ne pregreva.

2. Ker so prijazne do vaše denarnice

Ste vedeli, da lahko z nakupom pralnih plenic prihranite? Otrok v dobi dveh let in pol porabi 5500 plenic za enkratno uporabo. Tako se v povprečju mesečno za plenice za enkratno uporabo porabi okoli 40 €, kar na letni ravni znese približno 480 €; v celotnem obdobju uporabe plenic pa 1.200 €. Strošek ekoloških plenic za enkratno uporabo znaša 70–90 € mesečno. V ta izračun niso všteti stroški goriva, ki ga porabimo za vožnjo do trgovine, stroški vlažilnih robčkov, stroški odvoza smeti, razne okoljske takse ipd.

Z nakupom 20–24 pralnih plenic EcoSu ta strošek znaša 250–450 €. Treba je še dodati stroške pranja, ki v dveh letih in pol uporabe pralnih plenic znašajo okoli 90–130 €. Če pralne plenice perete z ostalim perilom in jih sušite na zraku, se ta strošek še zmanjša.

Lahko vidite, da z nakupom pralnih plenic privarčujete vsaj polovico denarja, ki bi ga sicer porabili za nakup plenic za enkratno uporabo. Če pralne plenice pravilno vzdržujete, je lahko ta prihranek še večji, saj jih lahko uporablja tudi drugi, tretji otrok.

3. Ker so prijazne do okolja

Vsakodnevno s svojimi dejanji in odločitvami vplivamo na okolje. Odločitev za pralne plenice je ena izmed njih! Zakaj so pralne plenice bolj prijazne do okolja?

5500 plenic v povprečju, kar predstavlja 2 toni odpadkov, ki jih ustvari otrok, če ga povijamo samo v plenice za enkratno uporabo. Za razgradnjo teh plenic je potrebnih od 200 do 500 let. Prav tako plenic za enkratno uporabo ni možno reciklirati in kompostirati. Velik problem je tudi blato v plenicah, ki bi ga morali odstraniti iz plenice za enkratno uporabo v stranišče, vendar večina staršev tega ne počne. Blato je prepovedano odlagati na smetišče in predstavlja veliko nevarnost za onesnaženje podtalnice in širjenje bolezni.

Pralne plenice prav tako vplivajo na okolje, vendar ja ta vpliv precej manjši kot pri plenicah za enkratno uporabo. Pralnih plenic potrebujemo 220-krat manj (25 proti 5500) kot plenic za enkratno uporabo, blato odvržemo v školjko, s pranjem v pralnem stroju pa porabimo približno 60 litrov vode. Pranje z ostalim perilom, uporaba pralnega praška, ki je prijazen do okolja in s sušenjem na zraku pa lahko uporabo pralnih plenic naredimo še prijaznejšo do okolja.

In ne pozabite, pralne plenice so lahko uporabne tudi za več otrok, zato so okolju prijazne tudi iz tega vidika!